top of page
Gemi ve Yat Tasarımı Bölümü Tarihçesi

​

2010’da kurulan Maltepe Üniversitesi Gemi ve Yat Tasarımı Bölümü, Türkiye’de mîmarlık fakülteleri altında 1974’ten bu yana açılan ilk farklı lisans programı olmuÅŸtur. Bölüm aynı zamanda, dünyâdaki ilk örnektir. Maltepe Üniversitesi, Cenova Üniversitesi’yle birlikte, bu programa sâhip olan iki kurumdan biridir. 

​

Bölümün kuruluÅŸ süreci ÅŸöyledir. Bölümün kurucusu Mehmet Aziz Göksel MSGSÜ Ä°ç Mîmarlık Doktora EÅŸdeÄŸerlikli Sanatta Yeterlik Programı’nda “gemi ve yat (deniz araçları) tasarımının, bağımsız bir lisans programı olması gereÄŸini savunan ve bu yeni alanı tanımlayan” bir tez yazar ve bugün Deniz Harp Okulu’nun Dekanı olan Prof. Dr. Ahmet Dursun Alkan’ın başından beri destek verdiÄŸi, jürisinde mîmar, gemi mühendisi, iç mimar ve endüstriyel tasarımcıların bulunduÄŸu bu tez baÅŸarıya ulaşır. Bu sonuç, bu argüman için âdetâ disiplinler arası bir bilimsel tescil belgesi olur. Artık bu tezin kuramsal çatısı oluÅŸturulmuÅŸ, eÄŸitim yolunda en önemli aÅŸama tamamlanmıştır. 2007 yılında programın müfredâtı, ders saatleri ve kredileriyle hazırdır.

​

Mehmet Aziz Göksel’in,  Yeditepe Üniversitesi’nde, içinde “yat tasarımı yüksek lisans programı”nın da bulunduÄŸu bir “deniz bilimleri enstitüsü” baÅŸvurusu, YÖK tarafından reddedilir. Göksel ve Alkan, eÄŸitim programının “yüksek lisans” deÄŸil; kesinlikle “lisans” programı olması yönünde kararlıdırlar ve bu projeyi, aynı üniversitede görevli olan ve sonradan bu bölümün baÅŸkanı olacak meslekdaşı Yrd. Doç. Dr. Müge Ertemli’yle de paylaşır ve o aÅŸamadan îtibâren o da bu çalışmanın bir parçası olur. Göksel, bu projenin Yeditepe Üniversitesi’nde gerçekleÅŸemeyeceÄŸini anlar anlamaz, oradaki görevinden ayrılır.2008 yılında,

 

Maltepe Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Esen, üniversitenin “denizci üniversite” olma hedef ve vizyonuna sâhip olduÄŸu vargısıyla Göksel’i okula davet ederek bu bölümü kurabileceklerine inandığını söyler, Göksel’i dışarıdan ders vermek üzere fakülteye çağırır ve bir yandan da programın baÅŸvuru dosyası hazırlanır.

​

Bir iki aylık dönemde, Göksel, Alkan ve Ertemli yoÄŸun bir emek harcayarak, bu projeyi, çeÅŸitli üniversitelere, meslek odalarına, devletin sivil ve askerî ilgili kurumlarına ve YÖK’e giderek detaylıca anlatırlar. Bu kurumların en üst düzeyde yetkili ve temsilcileri, görüÅŸlerini, niyet mektupları olarak kendilerine yazıp verirler.

 

10.03.2009 târihinde ilk baÅŸvurusu yapılan, Maltepe Üniversitesi “yat tasarımı” lisans programı, 27.08.2009 târihinde kabûl edilir ve bölüm kurulur. Ancak 14.09.2009 târihinde alınan genel kurul karârına göre, kadro çalışmaları tamamlanmadığı gerekçesiyle bölüme öÄŸrenci alma izni verilmez. Bölüme ilk kadro ataması 01.04.2010 târihinde yapılır. Ünlü mîmar Prof. Dr. Cengiz Eren, Yrd. Doç. Dr. Canan Erselçuk ve ArÅŸ. Gör. Seval Özgel bölüm kadrosuna katılırlar. Bir buçuk ay gibi kısa bir sürede kadro çalışması tamamlanır ve 2010 yılının Temmuz ayında YÖK, Maltepe Üniversitesi Yat Tasarımı Bölümü’nün öÄŸrenci almasına izin verir.

​

Bölümde kurulduÄŸu târihten bu yana çeÅŸitli öÄŸretim elemanları görev yapmaktadır. Bu kiÅŸiler de, programın disiplinler arası yapısı gereÄŸi, çeÅŸitli meslekî kökenlerden gelmektedirler. Ağırlık, tasarım disiplinlerinden ve gemi mühendisliÄŸinden olmak üzere, programda iktisat, deniz subaylığı, makine mühendisliÄŸi, hukuk kökenli öÄŸretim görevlileri bulunmaktadır. Prof. Dr. Ahmet Alkan, Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Bekir Åžener, ÖÄŸretim Görevlileri Özger Sarıkaya, Aylin Örs, Neptün ÖziÅŸ, Murat Suntay, Rıza Özlüer, Ahmet ÇaÄŸlar, Mert Ünnü, Osman Ender Kalender, ArÅŸ. Gör. Semiha Kan, ArÅŸ. Gör. Farahnaz Öztürk, ArÅŸ. Gör. UÄŸursal Demir, Dr. Sinan Yum, Dr. Seval Özgel bunlardan bâzılarıdır.

 

2011’de T. C. Maltepe Üniversitesi’nde, Türkiye’deki ilk yat tasarımı sempozyumu yapılır.

2011 yılında, bölümümüzün logosu öÄŸrencilerimiz arasında düzenlenen bir yarışma ile belirlenmiÅŸtir. Kutay Vural adlı öÄŸrencimizin tasarımı, oy birliÄŸi ile bölüm logosu olarak kabul edilmiÅŸtir.

Bölümün kurucu baÅŸkanlığını 2014 yılına kadar sürdüren Göksel’in ardından, daha kuruluÅŸ aÅŸamasından beri eÄŸitim programını kâğıt üzerinde ÅŸekillendirenlerden biri olan Yrd. Doç. Dr. Müge Ertemli bölüm kadrosuna tam zamanlı öÄŸretim üyesi olarak atanmıştır. 2015 yılında bölüm baÅŸkanlığına atanan Ertemli, halen bu görevi sürdürmektedir.

 

Prof. Dr. Emre Aysu’nun dekanlığında, 2011 yılında fakülte öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Demet Irklı Eryıldız’ın uluslararası katkılarıyla, bu alanda dünyâ lîderi olan Cenova Üniversitesi’yle iliÅŸkiler kurulmuÅŸ ve iki bölüm arasında karşılıklı eÄŸitim anlaÅŸması imzalanmıştır.

Bu sâyede, dünyâca ünlü Prof. Dr. Massimo Musio Sale, Doç. Dr. Carola Morozzo di Bianze ve Dr. Valentina Solera, yarı zamanlı olarak programda ders ve seminerler vermektedirler. Buna karşılık, bölümün öÄŸretim elemanları Mehmet Aziz Göksel ve Özger Sarıkaya da, Ä°talya’da bu bölümün proje dersi jürilerine katılmaktadırlar. Yat tasarımı ve mühendisliÄŸi eÄŸitiminde çok köklü bir geleneÄŸin sâhibi olan Cenova Üniversitesi, Ä°talyan Deniz Kuvvetleri’nin de verdiÄŸi destekle, gerek mêzunlarının sayısı gerekse akademik çalışmalarıyla bu konuda gündem ve eÄŸilim belirleyen saygın bir konumdadır.

 

Bölüm mezunları, her yıl çeÅŸitli gemi ve yat tasarımı yarışmalarına katılmakta, dereceler ve mansiyonlar almaktadırlar.

Bölümümüz öÄŸrencilerinden Rümeysa Arış, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi desteÄŸiyle, Gemi ve Yat Ä°hracatçıları BirliÄŸi (GYÄ°B) tarafından organize edilen "3. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması”nda, “yelkenli” kategorisinde “Graphena” isimli tasarımıyla ikincilik ödülü almıştır.

 

ÖÄŸrencilerin projeleri, sektör dergilerinde, ulusal ve uluslararası internet dergilerinde ve internet sitelerinde yayınlanmaktadır.

Maltepe Üniversitesi’nin kurulduÄŸu yıl olan 1997’de doÄŸan Can Aksu, bir yıllığına Cenova Üniversitesi Gemi ve Yat Tasarımı Lisans Programı’na kabûl edilmiÅŸtir. Aksu, bu bölümden Erasmus aracılığıyla yabancı bir ülkeye gidecek ilk öÄŸrenci olmuÅŸtur.

 

KurulduÄŸu yıldan bugüne dek sürekli yükselen bir grafiÄŸe sahip bölümün mezunlarının hemen hepsi, sektördeki önde gelen tasarım ve mühendislik ofislerine ve tersânelere yerleÅŸmiÅŸ olup, bölümün bâzı mêzunları da çeÅŸitli üniversitelerde yüksek lisans eÄŸitimlerini sürdürmektedirler.

 

Maltepe Üniversitesi, Gemi ve Yat Tasarımı Bölümü, on yıla yaklaÅŸan eÄŸitim geçmiÅŸiyle, bütün tasarım programlarının ve ortak faaliyet alanları dikkate alındığında, sivil ve askerî, bütün denizcilik programlarıyla aynı âilenin doÄŸal bir üyesidir.

bottom of page